May 3, 2019

Laikmetīgās mākslas ceļvedis pastaigai pa Vecrīgu

8 vietas, kur doties pastaigā ar mākslas baudījumu

Es strādāju galerijā un viena no manām neatņemamām dzīves baudām ir māksla un kultūra. Tā rada manī zināšanas, spēku, mīlestības pilnu attieksmi pret dzīvi. Es vēlos jums piedāvāt savu iecienīto mākslas maršrutu Vecrīgā, kuru es izstaigāju, lai apskatītu, iepazītu un izzinātu jaunāko, kas notiek Latvijas  kultūras laukā.

Vecrīga ir Rīgas pilsētas vēsturiskais un ģeogrāfiskais centrs.

Vecrīgas apbūve ir daudzveidīga, dažādos laikmetos uz zemes gabaliem būvētās ierindas ēkas ir kā fons dominējošajām viduslaiku kulta celtnēm.

Es esmu apkopojusi savas iecienītākās mākslas vietas Vecrīgā, kurās var apskatīt latviešu un starptautiskas laikmetīgās izstādes.  Esmu salikusi tās tādā secībā, lai lieki nemetot riņķus,  tiktu iepazīta un atklāta daudzšķautņainā Vecrīga no viena gala līdz otram, kas varētu būt lieliska ideja mierīgai sestdienas pastaigai vecpilsētā. Ejot pa šo maršrutu, jums ir iespēja baudīt mākslu, ieraudzīt, iepazīt paslēpušos izsmalcinātus mazos boutique, pašmāju ražojuma veikaliņus, mājīgas kafejnīcas un ielu tirgotājus. Šis maršruts jūs iepazīstinās ar aktuālo latviešu mākslā, ar mākslas vēsturi un ļaus izbaudīt vecpilsētas šarmu.

Mākslas galerija PUTTI

Galerija darbojas Rīgā kopš 2000. gada. Galerijā var apskatīt gan latviešu, gan ārzemju laikmetīgo un konceptuālo rotu mākslinieku darbus. Galerijā 4 – 5 reizes gadā tiek rīkotas dažādas tematiskas rotu izstādes un tai pašā  laikā te vienmēr var apskatīt, uzmērīt un iegādāties sev tīkamu rotu.

Vienmēr esat mīļi gaidīti.

Adrese:  Peitavas iela 5-31, Vecrīga

www.putti.lv

Tālāk ceļu turpinām pa Mārstaļu ielu līdz Alksnāja ielai. Pagriežamies uz Alksnāja ielu.

Mākslas galerija “BASTEJS”

Tā ir maza, bet fantastiska galerija, kura paslēpusies uz mazas Vecrīgas ieliņas (Alksnāja iela). Galerijā tiek rīkotas Baltijas valstu mākslinieku personālizstādes un grupu izstādes. Galerija pārstāv daudzus lieliskus un izcilus Latvijas laikmetīgos māksliniekus.

Adrese : Alksnāja iela 7, Vecrīga

www.bastejs.lv

Ceļu turpinām no galerijas BASTEJS pa senu viduslaiku ieliņu –  Vecpilsētas iela. Man ļoti patīk šī senatnīgā īsā ieliņa, kura kaut nedaudz ļauj mums iztēloties, kā te kādreiz ir bijis.

Vēlos atzīmēt, ka uz Vecpilsētas ielas pašā Vecpilsētas ieliņas laukumā atrodas fantastiski garšīga ēstuve STREET BURGER. Esmu sacinājusi, ka tā ir garšīgākā burgeru ēstuve Rīgā, kur burgeri tiek izgatavoti no vietējā liellopa un jēra. Man personīgi uzrunā, ka ir dota iespēja burgeru baudīt

nevis maizē bet salātu  lapās. GARŠĪGI !!! Jāpiebilst, ka interjerā ir saglabāta senās interjera struktūras, kuras, apvienotas ar laikmetīgo, kopā veido ļoti mājīgu atmosfēru.

Adrese. : Vecpilsētas iela 8A, Vecrīga

vecriga@streetburgers.lv

Pa Vecpilsētas ieliņu ejot, nonākam uz Audēju ielas,  kura ir viena no Vecrīgas galvenajām artērijām. Pagriežamies pa kreisi un pa Audēju ielu, kas pārvēršas Grēcinieku ielā ,dodamies uz Modes Muzeju.

Modes muzejs 

Pats muzejs atrodas senajā ēkā, kura celta 14. gadsimtā. Pati māja, seno ķieģeļu sienas ir kā fons muzeja eksponātiem. Muzejā  var vienmēr apskatīt dažādas tematiskas izstādes, kuras ļauj pamatīgāk iedziļināties modē noteiktos laika posmos. Muzejā ir arī  patstāvīgā ekspozīcija, kur var iepazīt modes vēsturi dažādos  laika posmos. Ekspozīciju papildina fantastiski video un audio materiāli. Muzeja eksponāti ir  sākot ar tērpiem, apaviem un beidzot ar sīkiem aksesuāriem. Tur pat var izbaudīt senās smaržas. Muzejā atrodas kafejnīciņa, kura ir iekārtota  “Art Deco” stilā , kurā var patīkamā atmosfērā atvilkt elpu,iedzert kafiju, apēst kārumu un pārdomāt redzēto.

Adrese: Grēcinieku iela 24-1, Vecrīga

www.fashionmuseumriga.lv

Izstāžu zāle  “Rīgas Mākslas telpa”

Mēs ieejam pazemē un nokļūstam daudzfunkcionālā mūsdienu mākslas izstāžu zālē. Tajā var apskatīt laikmetīgo vizuālo mākslu kā vietējā tā starptautiskā mērogā. Pašai mākslas telpai nav savas patstāvīgās ekspozīcijas, bet tiek organizētas dažādas starptautiskas laikmetīgas izstādes, koncerti, rādīta laikmetīgā deja.

Adrese : Kungu iela 3, Vecrīga

www.makslastelpa.lv

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs

(Latvijas Nacionālais mākslas muzejs).

Muzejs atrodas bijušajā Rīgas Svētā Jura baznīcā, kura celta 13. gadsimtā.. Tā ir vissenākā Rīgā saglabājusies mūra ēka. Paša muzeja krājumus veido septiņas kolekcijas: keramika, metālmāksla, ādas māksla, dekoratīvā koka māksla, stikla māksla un dizaina kolekcija. Muzejam ir sava patstāvīgā ekspozīcija un regulāri tiek organizētas dažādas  gan Latvijas, gan ārzemju mākslinieku  izstādes.

Muzejs atrodas Vecrīgas sirdī pretī Rīgas Svētā Pētera baznīcai, kura ir augstākā Rīgas baznīca. Un kura pirmo reizi tiek minēta 1209. Gadā. Tur var uzbraukt ar liftu tornī un apskatīt  vēsturisko Rīgu no augšas

Adrese: Skārņu iela 10,Vecrīga

http://lnmm.lv/lv/dmdm

Mākslas muzejs “RĪGAS BIRŽA”  

(Latvijas Nacionālais mākslas muzejs)

18. gadsimta vidū Rīgā sāka darboties pirmās preču biržas. 1856. gadā tika uzcelta šī skaistā Biržas ēka. Muzeja senākie eksponāti nākuši no 18. un 19. gadsimta Rīgas rātskungu, tirgotāju un birģermeistaru privātkolekcijām, no bijušā Kurzemes provinces muzeja un Latvijas Universitātes muzeja kolekcijām. Muzejā ir četras patstāvīgās ekspozīcijas, bet, personīgi, es šajā muzejā priekšroku dodu  tematiskajām izstādēm, kas tiek rīkotas pirmajā stāvā. Man patīk ieiet šī muzeja vestibilā un muzeja pirmā stāva zālē.  Tur tiek arī rīkoti koncerti, izrādes.

Adrese: Doma laukums 6, Vecrīga

http://lnmm.lv/lv/mmrb

Ejot tālāk uz Arsenālu jums noteikti jāpaskatās Rīgas Doms. Ejot pa šo maršrutu, jūs iesiet garām vēsturiskai celtnei, kura vienlaicīgi ir laicīgās varas centrs – Rīgas Pils.

Izstāžu zāle “ARSENĀLS”

(Latvijas Nacionālais mākslas muzejs)

Viena no lielākajām mākslas izstāžu zālēm Rīgā. Arī nozīmīgs arhitektūras piemineklis – 19. gadsimta 20. – 30. gados krievu vēlīnā klasicisma stilā celtā muitas noliktavas ēka jeb arsenāls, kas 1980. gadā pielāgota muzeja funkcijām. Tajā glabājas Latvijas Nacionālā muzeja krājuma daļa, kura pārstāv laika periodu no 20. gadsimta otrās puses līdz mūsdienām. ARSENĀLA zālē notiek konceptuālās mākslas izstādes, Latvijas un ārzemju mākslinieku personālizstādes. Ļoti laikmetīga mākslas vieta Rīgā.

Adrese: Torņa iela 1, Vecrīga

whttp://lnmm.lv/lv/ars

Esam izgājuši cauri Vecrīgai. Pastaiga ar pievienoto vērtību – Māksla.

Pastaigas karti skatīt šeit – https://goo.gl/maps/NRsxxFoqK4fK6z436

Agita