February 5, 2020

BARBARA UDERZO, Itālija

Itāļu rotu māksliniece BARBAREA UDERZO savu radošo darbību dēvē kā līdzsvaru starp mākslu un dizainu.

“Mana darba mērķis ir radīt rotaslietas, kuras var valkāt. Ideju un intuīcijas vadīta, es veidoju rotas ar prasmēm un pieredzi, kuras iegūtas vairākus gadus strādājot juveliermākslas nozarē.“

Sadarbība ar uzņēmumiem, kuri specializējušies dārgakmeņu jomā, māksliniecei deva zināšanas un konkrētus noteikumus, kā radīt rotaslietas, ņemot vērā dažādus aspektus – svaru, izmēru, līdzsvaru, ergonomiku.

Barbara lielu uzmanību pievērš laikmetīgo rotu veidošanas aspektiem, sākot no seniem amatnieku paņēmieniem un beidzot ar rūpnieciskām tehnoloģijām. Veikusi  padziļinātu pētījumu gan par dārgiem metāliem, gan alternatīviem materiāliem, kā koku, plastmasu, papīru, vasku un pat tādiem materiāliem  kā šokolāde, ledus un sniegs.

“Piedzīvojums” ar plastmasu ir pavadījis Barbaras Uderzo māksliniecisko karjeru kopš 1992. gada, kad tika izveidota pirmā  BLOB* gredzenu kolekcija. Tas sākās no idejas iestrādāt plastmasā mazus priekšmetus, sava veida atradumus ikdienas dzīvē un mūsdienu dzīves simbolus. Plastmasa, kas šos simbolus ietver kā krāsaina magma, tiek apstrādāta ļoti personīgā un eksperimentālā veidā.

Darbs ar plastmasu un sintētiskajiem materiāliem it kā pēc definīcijas ir pretstatā dabiskajai pasaulei. Bet tas izpētes darbs, kas tiek veikts realitātē meklējot formas, krāsas un tēmas ir vitāli svarīgs. 

“Man rodas lielāka izpratne par pārstrādātu plastmasas materiālu izmantošanu, kuri nav bioloģiski noārdāmi. Pārstrādātās plastmasas ieviešana ir arī patīkams pārsteigums un atklājums.Pārveidojot , piemēram, izlietotas pildspalvas, šampūnu pudelītes un līdzīgus priekšmetus, tie  kļūst par manu neatņemamu “ dārgumu”  sastāvdaļu.”

Līdzās formām, krāsām un plastmasas materiālu izmantošanai, māksliniece galveno uzmanība pievērš pop – sireālismu stāstu veidošanai, kuri radīti, sasaistot personāžus un elementus, iegremdējot tos krāsainā jūrā.

*Kolekcijas nosaukums BLOB ir no piecdesmito gadu filmas “The Blob”, kas kļuvusi par zinātniskās fantastikas kulta filmu. Starp citu filmas galvenais varonis ir zemeņu krāsas želeja, kas iekaro pasauli un aprij visu un ikvienu, kas atrodas viņa ceļā.

www.uderzo-designer.it