October 29, 2020

Latviešu laikmetīgo rotu māksliniece Maija Vītola – Zitmane

Maija Vītola-Zitmane ir latviešu laikmetīgo rotu māksliniece, kura ieguvusi maģistra grādu Latvijas Mākslas akadēmijā Metāla dizaina nodaļā 2017. gadā. Savas profesionālās zināšanas un prakses papildinājusi dažādos kursos un  meistarklasēs. Māksliniece interesējusies gan par grafisko mākslu, gan studējusi ikonogrāfiju un strādājusi skulptūru darbnīcā.

Maijas radītās rotas raksturo, smalks roku darbs un delikāti intīms vēstījums. Maija pievēršas cilvēka iekšējai pasaulei, kurā bez augstākajām pamatvērtībām – mīlestības, cieņas un ziedošanās – eksistē arī iegribas, alkas un iekāre. Sievišķīgums, intimitāte un izsmalcinātība, kas ietverti Maijas Vītolas – Zitmanes veidotajos mākslas darbos kalpo par tiltu dialogam starp mākslinieces iekšējo pasauli un skatītāju vai rotu nēsātāju.

Māksliniece strādā ar tādiem materiāliem, kā dzīvnieku kauli – jēra ribas, kamieļa kauls. Māksliniecei patīk kaula plastiskās īpašības. “No kaula var izgrebt jebkuru formu, kas vien radusies iztēlē. Pareizi izvēlēti materiāli bieži vien stāsta priekšā par to turpmāko veidošanu.” Iedvesmu māksliniece rod ik dienas burvībā, kādu vakaru pēc maltītes draugu lokā skatienu piesaistīja uz šķīvja palikušās jēra ribiņas – dabiskās, lakoniskās formas rosināja manu iztēli rast jaunas formas un radīt jaunus mākslas priekšmetus.

“Rotu radīšana ir skaists, radošs un laikietilpīgs process – uzmanīgs darbs, emocijas, pārdomas un gandarījums ir pozitīvais rezultāts. Es vēlos šo sajūtu nodot tālāk, tādejādi iedvesmojot citus cilvēkus.”

https://klimt02.net/forum/interviews/interview-maija-vitola-klimt02?fbclid=IwAR14g4XcZT6x2S6Zy0XeNtvg85xB3zXs7dsKLgVgJdJ3HAM1otUYUnp4LKQ

Mākslas galerija PUTTI mīļi sveic un lepojas ar laikmetīgo rotu mākslinieci Maiju Vītolu – Zitmani (zīmols “Maija Vītola”) par iegūto Latvijas Modes gada balvu nominācijā “Gada labākais laikmetīgo rotu dizaineris 2019”.

Maija Vītola – Zitmane
maija.viitola@gmail.com
Facebook: MaijaVitolaJewellery
Instagram: maijavitola

https://www.tvnet.lv/7096004/notikusi-latvijas-modes-gada-balvas-pasniegsanas-ceremonija

https://www.apollo.lv/7096106/aizvadita-latvijas-modes-gada-balvas-pasniegsanas-ceremonija

https://jauns.lv/raksts/izklaide/411049-video-atklaj-latvijas-modes-gada-balvu-2020

https://www.lsm.lv/raksts/kultura/dizains-un-arhitektura/ar-latvijas-modes-gada-balvas-pasniegsanas-ceremoniju-sakusies-rigas-modes-nedela.a379680/

https://www.la.lv/no-kaula-izgrebj-miesu?fbclid=IwAR0CSb3A-DTKLwVQ7gfYBfuAC_RZvI6JbNewS9WXU6VcMwOQ2oP5QXmksVU